Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Κεραμεικού βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού και η πρόσβασή του γίνεται από στον πεζόδρομο της οδού Ερμού (Ερμού 148), κοντά στη διασταύρωση της με την οδό Πειραιώς. Για πολλά χρόνια και το μουσείο και ο αρχαιολογικός χώρος του Κεραμεικού, ενώ έχουν πολλά να προσφέρουν στον επισκέπτη ήταν δύσκολο να τα ανακαλύψει κανείς. Σήμερα με τα έργα αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής και με τα έργα ενοποίησης και αξιοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, το αρχαιολογικό μουσείο του Κεραμεικού παίρνει τη θέση που του αξίζει ανάμεσα στα μουσεία της Αθήνας.

Αθήνα info.gr. Τα πάντα για την Αθήνα.


Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Κεραμεικού είναι ένα λιτό ισόγειο τετράγωνο κτήριο, η πρόσοψη του οποίου πλαισιώνεται από στεγασμένη εξωτερική στοά, σχήματος Γ. Εσωτερικά υπάρχουν τέσσερις εκθεσιακοί χώροι που περιβάλλουν το στεγασμένο αίθριο, διαμορφωμένο με ελιές και δάφνες ως μικρός εσωτερικός κήπος. Στον πρώτο χώρο και το αίθριο φιλοξενούνται τα έργα της γλυπτικής, που καλύπτουν όλες τις εποχές της αρχαιότητας, ενώ στις υπόλοιπες τρεις αίθουσες εκτίθεται κεραμική και άλλα ευρήματα που προέρχονται κυρίως, από την νεκρόπολη του Κεραμεικού.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Κεραμεικού στεγάζει εκθέματα, σχεδόν αποκλειστικά ταφικού χαρακτήρα, που προέρχονται από τις ανασκαφές του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, εκτάσεως 38.500 τ.μ. Ο Κεραμικός, μια περιοχή της Αττικής με εξαιρετικής ποιότητας άργιλο φιλοξένησε από νωρίς στην αρχαιότητα τα αθηναικά εργατήρια κεραμικής. Στα πολύτιμα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνονται εκτός από τα ταφικού χαρακτήρα και διάφορα μικροαντικείμενα και αντικείμενα της καθημερινής ζωής με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά και όστρακα - μικρά πήλινα κομμάτια - που χρησιμοποιούσαν στην Αρχαία αθήνα κατά τη διαδικασία του οστρακισμού.

Πίσω από τους εκθεσιακούς χώρους βρίσκονται αποθηκευτικοί χώροι και το εργαστήριο συντήρησης. Εκδοτήριο και πωλητήριο συναντά κανείς στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου στην οδό Ερμού.

Η πρώτη μικρή συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Κεραμεικού στεγάστηκε το 1863, για μικρό διάστημα, σε ένα μικρό φυλάκιο που κτίστηκε στο "Νότιο λόφο", μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Από το 1881 λειτούργησε στο χώρο ένα προσωρινό μουσείο ενώ από το 1915 διαμορφώθηκε ως εκθεσιακός χώρος τμήμα του κτηρίου των ανασκαφών του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου πίσω από το Δίπυλο, ο οποίος εν συνεχεία το 1931 επεκτάθηκε με την προσθήκη ενός ακόμη αποθηκευτικού κτηρίου.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού χτίστηκε το 1936 με χορηγία του G. Oberlander και σχέδια του αρχιτέκτονα H. Johannes. Το νέο αυτό κτήριο, με τέσσερις αίθουσες εγκαινιάστηκε στις 27 Οκτωβρίου του 1938, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων της Αρχαιολογικής Εταιρείας και παραχωρήθηκε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Το 1963 έγιναν προσθήκες αποθηκευτικών χώρων, ενώ το 1995 ολοκληρώθηκε η νέα διευθέτηση γλυπτών στην περίστυλη εξωτερική στοά του μουσείου και η ανέγερση φυλακίων. Από το 2002 έως το 2004 έγινε πλήρης ανακαίνιση του μουσείου και επανέκθεση.

Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού

Ερμού 148 - Αθήνα

Τηλέφωνο: +30 210 3463552


Πρόσβαση στο Μουσείο

ΗΣΑΠ: Στάση ΘΗΣΕΙΟ

ΜΕΤΡΟ: Στάση ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ

Λεωφορεία: 049 από Ομόνοια και Πειραιά, Στάση Γκάζι

Τρόλλεϋ: 21 Στάση Γκάζι

Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΥ